14 Şubat 2021

Judoda Kemer (Kuşak)


Judoka'ların Judo hakkındaki teknik, pratik ve teorik bilgisinin seviyesini belirler. Aşağıdaki tabloda da gösterildiği gibi beyaz ile kahverengi kemer arası (Kyu) çıraklık, kalfalık dönemine benzetilir. Siyah ve daha yukarısı (Dan) ise ustalık ve ustalığın kademeli ilerlemiş halidir.


Judo da kyu derecelerinin anlamını şöylede ifade edebiliriz; Beyaz kemer, rengi itibarı ile yeni doğan çocuğa benzetilir. Çünkü çocukta beyaz renk kadar saf ve yaşamda olup bitenlerden bihaberdir, judo hakkında hiçbir şey bilmezler. Kahverengiye kadar olan renk sıralaması ve bu renklerin yavaş, yavaş koyulaşması ise, çocuğun da yavaş, yavaş ergenlik dönemine geçişini ifade eder, yani judo hakkında Öğrencilik dönemine başladığının belirtisidir. Siyah kemer ise Judoka'nın ergenliği bitirmiş ve artık genç olmuş bir insanı ifade eder, buda Judoka'nın artık judo hakkında öğrencilik dönemini bitirmiş ve hocalık dönemine ilk adımı atmış olarak kabul edilir. Kuşak da Kırmızı, Beyaz renkler ise onun artık gençlik dönemini bitirip yaşlılığa ilk adımı ve eğitmen hocaları yetiştiren tecrübeli bir eğitimciye benzetiriz. Kuşak renginin tekrar beyaza dönmesini ise Yaşlı insanların tekrar çocuksu hareketlerle davranması olayına benzetilir. Bu seviye ye gelmiş bir judoka Judo hakkında verebileceği her şeyi vermiş öğreneceği her şeyi de öğrenmiştir. Kısaca İnsanların doğum, yaşam ve ölüm arasındaki süreç, Judo da Kyu'lar ve Dan'lar arasındaki yani beyazdan, beyaza kadar olan sürece benzetilir.

Kyu imtihanları Federasyonun belirlediği her dört ayda bir yapılır ve teknik olarak pratik ve teorik bilgilerden imtihan olurlar. Dan sınavlarında ise gireceği dan sınavına göre, belirli bir süre o kemerde bekledikten sonra, kyu imtihanlarında sorumlu tutulan konular haricinde kata imtihanına tabi tutulurlar.

Yine bu Dan imtihanlarında her dan’ın kendine has kata seviyeleri vardır ve İmtihana girecek olan Judoka bunları bilmek zorundadır. Ayrıca bir üst kemerin sınavına giren her judoka, bulunduğu kemere kadar olan tüm tekniklerden, katalardan ve torik olarak tüm bilgilerden sorumludurlar.

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederiz. Olumlu ya da olumsuz yorumlarınız bloğumuzun gelişimine yardımcı olmakta olup yorum yapmaktan çekinmeyiniz. :)

Whatsapp Düğmesi yalnızca Mobil Cihazda çalışır.

Yazmaya başlayın ve aramak için ENTER tuşuna basın...